AutoZeelandtest van de Toyota Corolla 1.8 Hybrid Touring Sports Executive


Bekijk de beelden

Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

“Hybride kampioen”

Alweer verbeterd! En dat bij de meest verkochte auto in de geschiedenis, een absolute kampioen.
Opdat dit feit onveranderd blijft, kreeg hij een facelift wat betreft het exterieur, de aandrijving, op digitaal gebied en de assistentsystemen om in de nabije toekomst up-to-date te blijven.

De verkoopéquipe van Toyota de Jonge in Goes had de nieuwe Corolla TS keurig voor me klaargezet voor de uitgebreide testrit samen met mijn kleinzoon Toon.

Geslaagd model
Toen Toyota vier jaar geleden de nieuwe Corolla uitbracht, was de pers uitermate lovend. Geen  extreme hoeken, maar een elegant profiel dat zich onderscheidt met een lage motorkap en een gewelfde aerodynamische daklijn. Zowel de voor-als de achterzijde stralen kracht uit die nog eens wordt versterkt door de brede grille.
De Corolla baseert op het zogenaamde TNGA-platform wat staat voor Toyota New Global Architecture’. Hij werd gepresenteerd als een dynamische Hatchback, de grote Touring Sports en nu ook als de eigenzinnige Corolla Cross.
De Corolla is niet voor niets de meest verkochte auto wereldwijd, want hij wordt mondiaal in 15 fabrieken geproduceerd.
Toyota heeft gelukkig het mooie model niet spectaculair gewijzigd, maar decent aangepast, vooral wat betreft de verlichting.
Dat heeft van voren te maken met de nieuwe bi-LED-koplampen.
De voorzichtig gefacelifte achterzijde staat hem voorts goed.
Stoer zijn de 18” bit-tone grijs & geborstelde lichtmetalen velgen die standaard worden gemonteerd bij deze Executive-uitvoering.
Ten opzichte van de andere types heeft de Executive mooi chroomwerk: in de voor -en achterspoiler en langs de zijruitlijn.

Nieuwe accu’s, meer vermogen
Zowel deze 1.8 als ook de tweeliterversie kregen nieuwe accu’s. Men stapte over van Nikkel-metaalhybride op Lythium-Iodetechniek. Toyota belooft rond 14% meer capaciteit en vermogen daardoor.
Een nieuw celtype en de daarmee samenhangende structuur van de batterij in combinatie met een minder plaats innemende bekabeling reduceren het volume van de accu bij de 1.8 rond de 30% en bij de tweeliter zelfs 40%!
Dat levert niet meer plaats op, maar de E-aandrijving kan nu meer aandrijvingsenergie opwekken om de verbrandingsmotor te ontlasten.

Dat helpt niet alleen de efficiëntie – beide aandrijvingen stoten duidelijk minder CO² uit -, maar vooral ook het vermogen.
Bij de 1.8 ging dat systeemvermogen van 122 naar 140 pk en bij de 2.0 van 184 naar 196 pk.

De resultaten
De B-motor draait dankzij deze E-techniek 500 toeren minder en bovendien heeft men de geluidsisolatie merkbaar verbeterd.
Ik geef eerst even een overzicht van de technische gegevens, voordat ik nader inga op het vernieuwde rijgedrag.

 • B-motor: 1798 cc viercilinder
 • Vermogen: 98 pk/ 142 Nm
 • Boring x slag: 80,5 x 88,3 mm
 • E-motor: 70 pk/185 Nm
 • Systeemvermogen: 140 pk
 • Transmissie CVT (traploze automaat)
 • L x B x H = TS: 4,65 (Hatchback: 4.37) x 1,97 x 1,44 meter
 • Kofferruimte: TS: 595-1606 liter
 • Acceleratie 0-100km/h: 9,2 seconden
 • Topsnelheid: 180 km/h
 • WLTP-verbruik: 4,6 liter/100 km

Zoals ik al schreef bij de intro: alweer verbeterd! Toyota is dé goeroe op het gebied van hybridetechniek. Als u nog nooit met zo’n Toyota hebt gereden, vraagt de auto om een totaal andere rijtechniek. Het heeft geen zin om de Corolla als stoplichtsprinter te gaan gebruiken. Dan maakt de motor door de CVT-automaat onnodig veel toeren.
Het is zinnig de gulden middenweg te kiezen en de beide aandrijfsystemen naadloos te koppelen met de CVT-automaat.

Dat betekent:

 • Gebruikmaken van de soepele langeslagmotor, de elektrische duw in je rug én de voordelen van die traploze automaat. Dat levert aan de ene kant een mooie acceleratie, maar de andere zijde een opmerkelijk zuinig verbruik. Het is ook verstandig om bij welke discipline dan ook de diverse rijmodi te gebruiken: Normal, Eco of Power.

In de Ecostand kwam ik gemiddeld op verbruikswaarden tussen 1 op 20 en 25. (op de cruise control, 100 km/h en in de stad gebruik makend van de recuperatiemogelijkheid door gas in te houden en te remmen!)

En verder?
De besturing is prima en geeft goede terugmelding. Comfort? Het is een fijne, stille reiswagen met een hoog comfortgehalte. Hij helt in snel genomen bochten nauwelijks over en de wegliggingskarakteristiek is verreweg neutraal.
Hij is voorzien van heel veel moderne assistentsystemen, zoals het signaal van een naderende fietser bij het uitstappen of het systeem waarbij de auto actie onderneemt als hij merkt dat de chauffeur niet meer actief rijdt:: eerst een waarschuwingssignaal en vervolgens stopt de auto met inschakeling van de alarmlichten. Bovendien wordt hij ontgrendeld om de hulpdiensten bij te staan.

Hoogwaardig
Het is aangenaam vertoeven in de Corolla in deze uitvoering: mooie materialen, een aangename afwisseling van chroom, pianolak en gestikt leer. De ergonomie is dik in orde, mede dankzij het head-up-display, waardoor je je aandacht op de weg kunt houden. De stoelen zitten prima en geven goede steun, de Touring Sport  vervult alle wensen wat de binnenruimte betreft, de Hatchback is wat krapper achterin.
Het infotainment werd vernieuwd, het 12,3” touchscreen werkt prima en de bediening er van is logisch. De intelligente spraakbediening werkt uitstekend.

Conclusie
De facelift heeft van een goede Corolla een nóg betere versie gemaakt. Hij blijft daarbij de meest pragmatische hybride in autowereld.
De Corolla Hatchback staat vanaf € 33.995,- in de boeken, de vanafprijs van de Touring Sports is € 36.795,-.
De geteste Executive komt op € 44.295,-, maar dan valt er niets meer te wensen…


Terug naar het nieuws overzicht

Laatste nieuws van AutoZeeland

2024FordMustangMach-E_Rally_05-LOW.jpg

24 mei 2024

Mustang Mach-E Rally: meest spectaculaire EV van Ford nu te bestellen

Ford laat liefhebbers niet langer in spanning. De Mustang Mach-E Rally, de allereerste Mustang die zich zowel op asfalt als in de modder thuisvoelt, is vanaf nu te bestellen.

01-Renault-Rafale-E-Tech-4x4-300.jpg

23 mei 2024

Renault Rafale E-Tech 4×4 300

Renault onthult een extra krachtige versie van de Rafale, de Rafale E-Tech 4x4 300. Met de nieuwe plug-in hybrid aandrijflijn biedt de Renault Rafale E-Tech 4x4 300 het beste van twee werelden. Zo is het mogelijk de Rafale E-Tech 4x4 300 voor de dagelijkse ritten vooral puur elektrisch te rijden.

Suzuki Swift-3.jpg

16 mei 2024

Nieuwe Suzuki Swift: meer rijplezier dan ooit tevoren

Suzuki presenteert de geheel nieuwe Swift. De vierde generatie van Suzuki’s bestseller is nog altijd trouw aan het origineel, maar zet op alle fronten grote stappen. De nieuwe Suzuki Swift is geëvolueerd tot een verfijnde en slimme compacte auto met een fris ontwerp en geavanceerde veiligheidstechnologieën. Als vanouds staat hij garant voor ongekend rijplezier om iedere dag van te genieten.

AutoZeeland Volvo EX30 wrap-1.jpg

13 mei 2024

AutoZeelandtest van de Volvo EX30 Twin Motor

De vorige keer testte ik de EX30 met één E-motor, nu is de heftige Twin Motor aan de beurt. De EX30 deelt de techniek met zijn twee halfzussen van het Chinese Geelyconcern: de Zeekr en de Smart#1. Hij wordt nog in China gemaakt, maar in de Volvofabriek in Gent zijn ze zich aan het warmlopen voor de Europese productie.

Populairste automerken

AutoZeeland

Heeft u een vraag / opmerking dan kunt u gebruik maken van het contact formulier.

Bij het ontvangen van uw mail nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

Attleelaan 5 - 4571 JA Axel
T 0115 - 564 562
K.V.K. 22045974
Vestigingsnummer 000017233100