Nederlandse professionele BEAT wielerploeg eerste ter wereld met elektrische volgauto’s


Bekijk de beelden

De Nederlandse continentale wielerploeg BEAT Cycling heeft een wereldprimeur: vanaf dit jaar vervangt het als eerste professionele equipe structureel de ploegleiderswagens voor elektrische volgauto’s. De vier BYD ATTO 3’s, die mogelijk zijn gemaakt door Justlease,  brengen fietsen en andere materialen naar races en bieden ondersteuning tijdens de wedstrijden, bijvoorbeeld bij het wisselen van fietsen of wielen. Aanstaande zaterdag worden de auto’s voor het eerst ingezet, tijdens de Ster van Zwolle.

Lange afstanden
Vanwege de veeleisende omstandigheden in en rondom de koersen, werd het lange tijd onmogelijk geacht om elektrische auto’s in te zetten. Professionele wielerploegen rijden veel internationale wedstrijden en de auto’s moeten daarom in korte tijd lange afstanden afleggen. Ze zijn zwaar belast en vervoeren fietsen op het dak, wat de actieradius niet ten goede komt. Des te opvallender is het dat de elektrische auto’s op hun wieleruitrusting na standaard zijn. Ze hebben dus geen extra accupakket of andere technische aanpassingen.

Bereik, vermogen en milieubewust
De auto’s zijn van het merk BYD (Build Your Dreams), dat eind vorig jaar via distributeur Louwman Groep zijn intrede deed op de Nederlandse markt. Dit is van oorsprong een fabrikant van batterijen en in de ATTO 3 is dan ook een door het bedrijf zelf ontwikkelde accu te vinden, de zogeheten Blade Battery. Deze biedt voordelen op het gebied van veiligheid, bereik, vermogen en levensduur. Bovendien bevat hij geen kobalt en nikkel, twee milieubelastende materialen die in veel accu’s te vinden zijn, waardoor het een milieubewuste optie is.

Het wedstrijdwielrennen veranderen
Dat laatste was de doorslaggevende factor voor BEAT Cycling Club, dat in 2016 is opgericht. De ploeg is anders dan andere teams: het kiest expres geen naamgevende sponsoren, heeft net als een voetbalclub een ‘eerste team’ en amateurs kunnen er lid worden. BEAT heeft daarnaast de ambitie uitgesproken om milieubelasting in het wedstrijdwielrennen te verminderen. Eerder introduceerde het daarom bidons en wielerkleding uit gerecycled materiaal, en nu wordt dus ook het vervoer verduurzaamd.

Bemiddeling door leasemaatschappij
De inzet van de BYD ATTO 3’s is tot stand gekomen dankzij bemiddeling door leasemaatschappij Justlease. Deze ging op zoek naar de best passende optie, en kwam uit bij Louwman Group. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de leveringen en service van de auto’s in Nederland en kan langdurige service en garantie van de automodellen garanderen. Ook dat was een eis van de wielerploeg.

Uitdagingen
Geert Broekhuizen, oprichter en directeur van BEAT Cycling: “We hebben afgelopen zomer onze duurzaamheidsmissie gelanceerd. Als BEAT willen we graag onze verantwoordelijkheid nemen. In de afgelopen maanden hebben we alles tegen het licht gehouden en weer een flinke stap gemaakt in onze werkwijze, zo ook voor onze ploegleiderswagens. Binnen het programma dat wij rijden zien we de mogelijkheden om dat te doen en we gaan dan ook graag deze uitdaging aan. De BYD’s zijn de afgelopen weken getest en we zijn onder de indruk van de prestaties. De inzet van elektrische volgauto’s zal ons ook uitdagingen opleveren, maar uiteindelijk wordt iedereen er beter van. Geweldig dat we er zaterdag echt mee aan de slag kunnen.”

Rogier van Ewijk van Justlease: “BEAT Cycling Club gaf ons als sponsor een duidelijke opdracht: vind een elektrische auto die voldoet aan alle eisen die een professioneel wielerteam heeft. Wij vinden het geweldig dat een topsportploeg zoals BEAT een voorbeeldrol neemt op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is ook voor Justlease een prioriteit, en dus namen wij die uitdaging dan ook graag aan. We zijn blij dat we de beste match met BYD en Louwman Groepgevonden hebben.”


Terug naar het nieuws overzicht

Laatste nieuws van AutoZeeland

15 maart 2023

AutoZeelandtest de Peugeot 408 1.2 Pure Tech 130 EAT8

Peugeot heeft ons historisch rijdend erfgoed al heel wat mooie sedans nagelaten. De nieuwe 408 lijkt diezelfde kant uit te gaan, want de reacties onderweg waren lovend.

10 maart 2023

Nieuwe Ford Puma ST Powershift

Ford maakt het rijplezier van Ford Performance voor een grotere doelgroep toegankelijk met de introductie van de Puma ST Powershift1 met 48-volt mild-hybrid technologie. Deze nieuwe modelversie combineert een soepel schakelende zeventraps automaat met de krachtigste versie van de meermaals bekroonde 1,0-liter EcoBoost-driecilinder ooit. De levering start eind tweede kwartaal van 2023. Prijzen maakt Ford binnenkort bekend.

Rallyauto Peter van de Wege-104.jpg

8 maart 2023

De Toyota Yaris rallycross auto van Peter van de Wege

Wij legden een aantal vragen voor aan rallycrosser Peter van de Wege. Peter woont in Zuiddorpe en hij is schadehersteller bij Rida Schadeherstel te Terneuzen. Daar werkt hij sinds 2003. Peters grote hobby is rallycross.

AutoZeeland BYD-3.jpg

2 maart 2023

BEAT wielerploeg eerste ter wereld met elektrische volgauto’s

De Nederlandse continentale wielerploeg BEAT Cycling heeft een wereldprimeur: vanaf dit jaar vervangt het als eerste professionele equipe structureel de ploegleiderswagens voor elektrische volgauto’s. De vier BYD ATTO 3’s brengen fietsen en andere materialen naar races en bieden ondersteuning tijdens de wedstrijden, bijvoorbeeld bij het wisselen van fietsen of wielen

Populairste automerken

AutoZeeland

Heeft u een vraag / opmerking dan kunt u gebruik maken van het contact formulier.

Bij het ontvangen van uw mail nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

Attleelaan 5 - 4571 JA Axel
T 0115 - 564 562
K.V.K. 22045974
Vestigingsnummer 000017233100