‘t Viegendt Hert en de nieuwe Mercedes-Benz Citan


Bekijk de beelden

Tekst en foto’s: Rob Strating

‘Waar kwaliteiten elkaar ontmoeten’

Eigenaar van de wijnkoperij, slijterij en wijnbar Ben van Belzen rijdt al jaren Mercedes en doet al zo lang zaken met sales manager Marnix van Gilst van Louwman Mercedes-Benz.
Hij gaat de uitdaging aan met de nieuwe Mercedes Citan 110 CDI Pro. Een verslag.

Mercedes-Benz Citan 110 CDI Pro
Twee jaar geleden heb ik dezelfde Citan getest die toen net een grote facelift had gehad. Onder zijn bevallig motorkap draait een 1,5 liter langeslag turbo-commonraildiesel die samen met Nissan en Renault is ontwikkeld. Hij heeft 116 pk/260 Nm koppel en is ongelooflijk zuinig.
Het toeval wil dat ik hem toen heb getest door in het Ahrdal in Duitsland wijn te gaan kopen. Ik vertrok uit Goes met een actieradius van 713 kilometer, maar door hem op de cruise control te zetten met 100 km/h klom de actieradius gestaag omhoog en na 200 kilometer wees de display 1004 kilometer bereik aan! In de zesde versnelling maakt hij namelijk slechts 1750 toeren en dat spaart brandstof.
Het laadvermogen bij deze uitvoering is 782 kilogram en dankzij de facelift kunnen er nu twee europallets in opgeborgen worden! Hij heeft twee openslaande deuren en één schuifdeur aan de rechterzijde, een tweede is optioneel.
De Pro-uitvoering heeft gespoten bumpers en een groot MBUX multimediascherm. De stoelen zitten uitstekend en gelukkig hanteert Mercedes nog fysieke knoppen op het dashboard die op de tast te vinden zijn. De manuele handrem heb ik als heel aangenaam ervaren. Bovendien is de Citan ongelooflijk comfortabel, net een luxe wagen.

’t Vliegendt Hert
Op 6 juli 2017 openden Ben en Steven van Belzen ’t Viegendt Hert, een wijnkoperij, slijterij en wijnbar.
’t Vliegendt Hert is gevestigd in het gelijknamige historische pand aan de Dam 61 in Middelburg, waarin het verleden en heden op een bijzondere manier samenkomen. De imposante en in originele staat verkerende patricërswoning maakt deel uit van het Rijksmonument ‘Paleis op de Dam’ en heeft een rijke historie.
Tijdens de VOC werden in dit pand de wijnvaten van de schepen in het dok naar binnen gerold. In deze periode waren het nog twee verschillende panden, één ervan ’t Vliegendt Hert, vernoemd naar het VOC-schip dat in 1753 tijdens de tweede reis naar Oost-Indië 18 kilometer voor de kust van Vlissingen/ Fort Rammekens verging. Alle 256 opvarenden kwamen daarbij om het leven.

Specialismen
Vliegend Hert is gespecialiseerd in wijnen, bieren en gedistilleerd en heeft een groot assortiment.
Ben was vijf jaar eigenaar van een kaas- en delicatessenwinkel. Niet snel daarna werd hij aangestoken door het wijnvirus. Hij schreef zich in voor een vinologenopleiding, volgde diverse wijn-spijscursussen en maakte wijnreizen over de hele wereld. Met zijn kennis en ervaring heeft hij vele jaren met plezier Wijnkoperij Van Leerzem gerund, een begrip in Middelburg en ver daar buiten.

De Citan van ’t Vliegend Hert
De metallic lak schittert in de zon en onmiddellijk valt het ontwerp van het schilderij van de Jonge Van der Velde op dat zich in het Rijksmuseum bevindt. Daarop is het VOC-schip ’t Vliegendt Hert te zien. De ongelooflijk chique uitstraling maakt deze bedrijfswagen misschien wel de mooiste Citan van Zeeland en doet recht aan zowel de kwaliteit van Mercedes als die van de producten van ’t Vliegend Hert.
Het ontwerp is van Nedbase Digital agency van Laurens Almekinders uit Middelburg en is door Franc Kruitbosch aangebracht.
Het bijzondere logo op het portier is ook van Laurens Almekinders: het geeft stilistisch de geschiedenis van het VOC-schip weer: Kaap de Goede Hoop, Ceylon, Bali en Fort Rammekens, de geschiedenis van het trotse VOC-schip.

Ben van Velzen: “Ik lever mijn 12 jaar oude Vito in met 420.000 kilometer op de teller. Hij heeft geweldig goed dienst gedaan. Doordat ik nu een enorme opslagruimte heb in Middelburg, heb ik niet meer zo’n grote bestelwagen nodig en ben ik ontzettend blij met deze mooie Citan die ook een stuk handiger is in oude binnensteden.”

In de stijl van Ben van Velzen werd een toost uitgebracht op zijn nieuwe aanwinst!


Terug naar het nieuws overzicht

Laatste nieuws van AutoZeeland

AutoZeeland - MCP -18.jpg

30 mei 2023

Luchtgekoelde Volkswagen blijft toch iets speciaals

Wie ben je en wat doe je? Ik ben Martijn Bilderbeek en ik werk met lucht gekoelde Volkswagens. Dit zijn de Volkswagens van 1951 tot 1983.

AutoZeeland - vliegendt hert-2.jpg

17 mei 2023

‘t Viegendt Hert en de nieuwe Mercedes-Benz Citan

Eigenaar van de wijnkoperij, slijterij en wijnbar Ben van Belzen rijdt al jaren Mercedes en doet al zo lang zaken met sales manager Marnix van Gilst van Louwman Mercedes-Benz.

10 mei 2023

AutoZeelandtest van de Mitsubishi ASX PHEV

Nog geen twee jaar geleden besloot Mitsubishi Europa de rug toe te keren. Gelukkig is dat besluit compleet teruggedraaid. De samenwerking met Mercedes-Benz, Renault en Nissan heeft geleid tot deze vernieuwde ASX.

DSC_6792.jpg

8 mei 2023

Trim-Line

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april jl. vierde Trim-Line haar 35-jarige bestaan en werd de nieuwe werkplaats officieel geopend.

Populairste automerken

AutoZeeland

Heeft u een vraag / opmerking dan kunt u gebruik maken van het contact formulier.

Bij het ontvangen van uw mail nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

Attleelaan 5 - 4571 JA Axel
T 0115 - 564 562
K.V.K. 22045974
Vestigingsnummer 000017233100