De Lancia Fulvia Coupe 1.3 S van Wout den Doelder


Bekijk de beelden

De Lancia Fulvia Coupe 1.3 S van Wout den Doelder

Tekst + foto’s: Gianni Agosti

Mijn naam is Wout den Doelder en als geboren Axelaar al heel veel jaren woonachtig en werkzaam in Terneuzen. Na eerst een aantal jaren in loondienst gewerkt te hebben werd ik zelfstandig ondernemer. Ik heb diverse bedrijven gehad in het midden- en kleinbedrijf waar ik me als een vis in het water voel. Naast werken kan ik erg genieten van “buiten” zijn o.a. jagen, of wandelen. Mijn leukste hobby is de oldtimer wereld en ben dan ook voorzitter van het Oldtimer festival in Axel. 

Terneuzen – Wij legden negen vragen en negen dilemma’s voor aan oldtimer liefhebber Wout den Doelder.

In welke auto rijd je op dit moment, en waarom?
Ik rijd op dit moment in een Lancia Fulvia uit 1973.
Ik vind het een onderscheidend model, wat inherent is aan een Italiaans merk is.
Italiaanse auto’s zijn in mijn ogen altijd vooruitstrevend geweest, en het is een model wat zeker niet alledaags is.

Hoe ben je aan deze auto gekomen?
Als kind woonde ik in Axel en daar reed ook een Lancia Fulvia welke ik toen al mooi vond. Op een gegeven moment had ik een MG B gekocht wat een cabrio model is. Ik wilde eigenlijk ook een auto die dicht was om ook in het voor- en najaar te kunnen rijden. En toen ben ik op zoek gegaan naar zo’n Lancia Fulvia welke ik na een korte zoektocht heb gevonden.

In welke auto’s heb je tot nu toe gereden?
Ik heb een Alfa Romeo Giulia en een MG B gehad. De eerste MG B was een model met rubber bumpers en na een aantal jaar heb ik deze verkocht en een oudere MG B gekocht. Dit was een Nederlandse uitvoering met chromen bumpers, wat ik beter bij de klassieker vind passen.

Wat is je favoriet?
Ik vind het nu nog moeilijk om te kiezen: de MG B vind ik in de zomer een fantastische auto om mee te toeren, maar de Lancia Fulvia heb ik nog niet zo heel erg lang dus vind ik deze auto nu zeer aantrekkelijk om mee te rijden.
Dus eigenlijk heb ik nu nog niet een uitgesproken favoriet.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt met een auto?
Dat was met de MG B tijdens een vakantie in Italië waar we met vrienden een vakantie tour maakten. We vielen stil in een tunnel door een storing in de benzine pomp, wat eerlijk gezegd een heel spannend en angstig moment was. Uiteindelijk zijn we door de politie uit de tunnel gesleept en daarna met een bergingsauto naar het eerstvolgende dorp gebracht.

Als je elke auto zou kunnen kopen, welke zou het dan worden, en waarom?
Dan zou ik voor een Lancia Aurelia gaan.
Vanwege zijn mooie belijning en ook voor zijn tijd ook heel vooruitstrevend model.

Heb je de Lancia Fulvia waar je nu mee rijdt helemaal zelf gerestaureerd?
Nee, ik heb hem gekocht in de staat zoals hij nu is. Ik heb hem wel een wat sportievere uitstraling gegeven omdat ik hem eigenlijk ”te braaf” vond.
Ik heb er dikke verstralers op gezet, de bumpers verwijderd, de wielen heb ik een andere kleur laten geven en ten slotte zijn er nog wat stickers op geplakt.
Dit zijn wat kleine details waardoor hij een stoerdere uitstraling heeft gekregen en nu beter bij mij past.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Lancia Fulvia?
Het voordeel vind ik het onderscheidend vermogen dat hij heeft, maar ook het compacte spreekt me aan. Een nadeel is misschien dat het een tweezitter is, maar dat vind ik eigenlijk ook niet echt een nadeel. Ik heb twee kleinzoons en die kunnen nu nog net op de achterbank zitten. Dat zou in de toekomst wel een nadeel kunnen worden.

Wat zou je advies zijn als iemand een oldtimer zou willen kopen?
Volg je hart zou ik zeggen en kijk naar de auto die je voorkeur heeft. Kijk wel naar wat je mooi vind, hou je daaraan vast en wacht desnoods een jaartje langer zodat je wat meer kan sparen. Dan heb je misschien wel de mogelijkheid om de auto van je dromen te kunnen kopen.

Auto kopen op gevoel of auto kopen met de portemonnee?
Aansluitend op mijn vorige antwoorden zou ik zeker zeggen: Kopen op je gevoel!

Rijden met navigatie of rijden met de kaart?
In dit geval zeg ik gelijk: met de kaart!
Terwijl navigatie ook wel heel erg gemakkelijk is. Eerlijk is eerlijk.

Linkerbaan doorrijden of rechterbaan cruisen?
Rechterbaan cruisen.

Zelf rijden of laten rijden?
Zelf rijden

Brandstof of elektrisch?
Brandstof

Klassieker of moderne auto?
Klassieker

Radio aan of radio uit?
Zonder radio

Dichte auto of cabriolet?
Beiden

Auto schorsen in de winter ja of nee?
Nee

Auto in de wasstraat ja of nee?
Zelf wassen en ook daar van genieten!

Tot slot, je bent al jaren voorzitter van het oldtimer festival in Axel; hoe is dat zo gekomen en hoe verlopen de voorbereidingen voor dit jaar ?
In de beginjaren van het festival had ik café de Pieper in Axel en nadat de organisatie van het 1e uur stopte ben ik met een groepje ondernemers uit Axel in de organisatie gestapt.
We zijn nu druk met de voorbereidingen bezig en hopen op 18 mei weer een mooi festival neer te zetten. Het leuke hieraan is dat er altijd weer nieuwe pareltjes tevoorschijn komen welke door de eigenaren dan weer met trots gepresenteerd worden.

Ben je liefhebber dan weet je gewoon dat je op Hemelvaartsdag in Axel moet zijn!


Terug naar het nieuws overzicht

Laatste nieuws van AutoZeeland

AutoZeeland Skoda Scala-1.jpg

23 april 2024

AutoZeelandtest van de Skoda Scala 1.0 TSI 115 pk Business Edition

De Skoda Scala heeft onlangs een forse facelift ondergaan en is daarmee nóg aantrekkelijker geworden. Hij baseert op het MQB-A0 platform van de Volkswagengroep. Skoda staat erom bekend de auto’s groter te bouwen dan die van het eigen Volkswagenmerk. Ten opzichte van de Golf is de Scala langer en breder en heeft een forse wielbasis en een grotere kofferruimte. Last but not least: hij is ook nog eens goedkoper dan zijn broer uit Wolfsburg… Allemaal uitgangspunten voor een groot succes!

Alfa Romeo MILANO-11.jpg

11 april 2024

Nieuwe Alfa Romeo MILANO

De Alfa Romeo MILANO is sportief en compact, en zijn Italiaanse flair is direct herkenbaar. Alfa Romeo presenteert de nieuwe MILANO in Milaan, op het historische hoofdkantoor van de Automobile Club Milano.

De-nieuwe-Renault-Captur-voiture-a-vivre-in-het-B-segment-header-scaled.jpg

4 april 2024

De nieuwe Renault Captur

De Renault Captur is de ‘voiture à vivre’ in het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, compact van buiten (4,23 meter), ruim van binnen en modulair aan te passen aan het gebruik, zowel in de stad als daarbuiten.

AutoZeeland Jeep Avenger-1.jpg

2 april 2024

AutoZeelandtest van de Jeep Avenger Full Electric

Ook in het traditionele offroadhuis van Jeep wordt steeds vaker het woord elektrificatie gehoord. Vorig jaar werd de Avenger, de 100% elektrische Jeep met voorwielaandrijving zelfs ‘Auto van het Jaar 2023!’ De invloed van moeder Fiat is duidelijk merkbaar, want Jeep hoort sinds 2021 tot de Stellantisgroep. Hij is in Italië ontworpen, wordt in Polen gebouwd en is uitsluitend voor de Europese markt bestemd.

Populairste automerken

AutoZeeland

Heeft u een vraag / opmerking dan kunt u gebruik maken van het contact formulier.

Bij het ontvangen van uw mail nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

Attleelaan 5 - 4571 JA Axel
T 0115 - 564 562
K.V.K. 22045974
Vestigingsnummer 000017233100