AutoZeelandtest van de Suzuki Swift Hybrid

AutoZeelandtest van de Suzuki Swift Hybrid

Suzuki heeft een naam te verliezen als het gaat om kleine, spaarzame, praktische, relatief goedkope en ruime auto’s. De Swift in zijn zevende oplage zou moeten voldoen aan al deze eisen en ik denk dat Suzuki er weer in geslaagd is.

Tekst: Rob Strating
Foto’s: Gianni Agosti

“Kleine kanjer!”

Suzuki heeft een naam te verliezen als het gaat om kleine, spaarzame, praktische, relatief goedkope en ruime auto’s. De Swift in zijn zevende oplage zou moeten voldoen aan al deze eisen en ik denk dat Suzuki er weer in geslaagd is. Ik testte de meest luxe versie, de Style.

In Zeeland hebben we drie Suzukidealers: Auto Moret in Terneuzen en Vlissingen en Auto Toonder in Kapelle. Directeur Arjan den Toonder en zijn zoon Jan zorgden ervoor dat ik de nieuwe Swift mee kon nemen voor een uitgebreide testrit.

Alles nieuw
Voor de goede orde: de Swift werd in zijn eerste oplage in 2004 op de Parijse autosalon voorgesteld en eigenlijk werd hij meteen een succes. Dat had zeker te maken met het geinige model, maar zeker ook met zijn spreekwoordelijke betrouwbaarheid. De inmiddels al weer zevende generatie wed vorig jaar geïntroduceerd en zowel het koetswerk als de aandrijflijn werd compleet vernieuwd.

Herkenbaar vertrouwd
Hoewel de nieuwe Swift op zijn voorganger lijkt, is er qua uiterlijk geen enkel paneel hetzelfde. Hij groeide nauwelijks en de wielbasis bleef ook bijna gelijk.
Persoonlijk ben ik nog steeds gecharmeerd van de voorruitlijn, vooral aan de bovenkant. Bij de testauto die is uitgevoerd met een zwart dak en dito stijlen, waardoor het dak lijkt te zweven.
De grille is gemoderniseerd, iets kleiner geworden en het logo verhuisde naar boven, vlak onder de motorkap. De koplampen zijn gerestyled en van een nieuwe lichtsignatuur voorzien. Ze bevinden zich nu onder de motorkap die heel anders sluit dan de voorganger.
Het spoilerwerk onder de voorbumper ontstond duidelijk in de windtunnel en helpt zeker om het benzineverbruik te reduceren.
De flanken werden opnieuw getekend en daarbij valt het relatief grote achterportier op dat nu geopend wordt door een handgreep op het portier.
Ook de achterlichten en het spoilerwerk werden aangepast aan de moderne normen, de 16 inch lichtmetalen wielen geven hem een stoer karakter, maar hoofdzaak is dat de Swift er gelukkig nog steeds uitziet als een Swift.

Wat betreft de carrosserie even wat maten

  • L x b x h = 3,86 x 1,735 x 1,485 meter
  • Wielbasis: 2,45 meter
  • Kofferruimte: 265 – 947 liter
  • Massa 994 kg
  • Laadvermogen: 371 kg
  • Aanhanggewicht: 1000 kg
  • 5 zitplaatsen
  • Inhoud brandstoftank: 37 liter
  • Banden/wielen: 185/55 R16

Speels en solide
Het dashboard en de portierbekleding zien er fris en speels uit, al zijn de materialen in deze klasse niet hoogwaardig, maar alles is solide en keurig afgewerkt en het oogt eigenlijk een klasse rijker met weloverwogen kleuren. Het instrumentenpaneel omvat een LCD-scherm waarop ik in één oogopslag zie hoe snel ik rijd en hoeveel toeren de motor maakt. Bij heel veel moderne auto’s in veel duurdere klassen is dat allang niet meer gebruikelijk; men noemt het oldschool, maar ik vind het zalig. Leuk, zo’n analoog klokje, de prima info wat het verbruik betreft, actieradius en geavanceerde veiligheids-en assistentsystemen.
Het grote multimediascherm geeft voorts alle informatie, navigatie en een achteruitrijcamera en audiovisuele mogelijkheden.
Smartphone-connectiviteit via USB en WIFI, Apple CarPlay en AndroidAuto maakt het infotainmentsysteem compleet.
De klimaatbeheersing gaat via intuïtieve knoppen en kan vrijwel op de tast worden gevonden. Ook de bediening van bijvoorbeeld de adaptieve cruise control op het stuur en nog meer functies is ergonomisch erg verantwoord.
Mijn twee medepassagiers werden gaandeweg steeds enthousiaster over de Swift. De voorstoelen zitten eigenlijk prima en geven nog een extra ondersteuning bij de schouders. De zijwangen verhogen het comfort van de bestuurder en de passagier en de stijlvolle looks met het geometrische patroon stralen een bepaalde dynamiek uit.
Achterin is er verrassend veel hoofdruimte voorhanden, omdat de daklijn niet schuin afloopt en mijn achterpassagier was ook te spreken over de beschikbare beenruimte.

Technische gegevens

  • 1197 cc driecilinder met ketting, 12 kleppen
  • Boring x slag: 74,0 x 92,8 mm
  • Aandrijving via de voorwielen
  • Vermogen:83 pk bij 5700 toeren/min
  • Koppel 112 Nm
  • Capaciteit Li-ion accu: 36 kWh, spanning: 12 V
  • Vermogen E-motor + koppel: 3,0 pk/60 Nm
  • Wielophanging vóór: McPhersons met schroefveren
  • Wielophanging achter: torsieas met schroefveren
  • Remmen vóór: geventileerde schijven, achter trommels
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 23

Verrassend
Als we de technische gegevens eens even bekijken, zien we dat de driepitter van zichzelf al bijzonder geconstrueerd is. Hij heeft een ongelooflijk lange slag van bijna 93 millimeter. Dat betekent dat hij helemaal onderin de toerenkelder al een natuurlijke trekkracht bezit. Zoveel zelfs dat je bijna in de tweede versnelling kunt wegrijden. Een lange slag kan je vergelijken met een enorme hefboom: hij heeft geen turbo en toch lijkt het alsof die er wel is. Dan is er natuurlijk die elektrische duw in je rug van de E-motor. Die lange slag plus de duw, gekoppeld aan een ongelooflijk fijn schakelende vijfbak, in combinatie met de nog geen 1000 kilo wegende Swift, is een buitengewoon geslaagd technisch vernuft, dat heeft Suzuki gewoon knap gedaan. Ik had het over oldschool, welnu een langeslagmotor is ook oldschool, maar is nu gecombineerd met moderne technieken. Ik heb van deze motor onderweg geweldig genoten en ik ben ervan overtuigd, dat hij nóg zuiniger kan rijden als je je best doet!
Nog even over de accu en de elektromotor. Bij afremmen of gas inhouden, laadt de accu door de remenergie onderweg ook weer op. Bij het starten werkt de E-techniek als een generator en wordt er geen gebruik gemaakt van de startmotor.
Hij bezit aan de andere kant toch weer een lekkere, stevige wegligging die uitnodigt tot lekker bochtenwerk. Ik heb de veiligheidssystemen al even genoemd, één daarvan is de Lane Keep Assist, waarbij de auto automatisch tussen de witte lijnen blijft, hij doet dat zonder rare stuurbewegingen, eigenlijk heel ongemerkt rustig. Nog zo’n fijne eigenschap is dat de Swift voor een scherpe bocht zelf al afremt.

Door allerlei EU-maatregelen zijn er onderweg wel veel hinderlijke piepjes te horen die ik jammer genoeg niet 1-2-3 kon uitschakelen, of je moet na elke start diep in het menu duiken…

De Swift is in de basis vanaf € 22.299,- verkrijgbaar, Private Lease vanaf 299,- per maand. De testauto in de Style-uitvoering is er vanaf € 25.899,-.
Hij is ook met een traploze CVT-automaat te verkrijgen en met vierwielaandrijving.
Ik kom heel vaak in Zwitserland en daar staat op elke hoek van de straat wel een Suzuki, uiteraard in die AllGrip-versie. Heel veel Suzuki’s zijn door de importeur daar voorzien van een speciale Swiss-Edition. Zomaar even leuk om te weten!

Conclusie
De Swift is weer een schot in de roos, flitsend, ongelooflijk zuinig, vol met veiligheidssystemen en betaalbaar. Voor dat geld krijg je heel veel auto die je een forse dosis rijplezier bezorgt!

Terug naar de bovenkant van de website