Tom de Ridder: Zo'n Alfa dat is eindelijk een fantastisch virus


Bekijk de beelden

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Tom de Ridder en ben al bijna 40 jaar werkzaam bij waterschap Scheldestromen. Op dit moment ben ik opzichter bij afdeling wegen.

Je hebt een passie voor auto’s, kan je hier iets meer over vertellen?
Dat is eigenlijk al heel vroeg begonnen in mijn jeugd. Toen ik 12 of 13 jaar was, had ik al mijn eerste crossauto samen met Pieter en Peter. Dit was een fiat 850 en deze hadden we gekocht voor 25 gulden.
Het was een total loss auto en deze hebben we wat uitgedeukt en een beetje aan geprutst tot het een crossauto was. Daarvoor hield ik mij bezig met brommers. Dus eigenlijk was ik al heel vroeg bezig met motoriseren.

Waar komt de voorliefde van Alfa Romeo vandaan?
Dat is gekomen door mijn oudste broer. Ik was zelf een jaar of 12 of 13. Hij kocht zijn eerste Alfa Sud en er kwam een tweede Sud en toen een derde Sud, en daarna een Alfa Sprint. Zo ben ik eigenlijk aan het Alfa virus gekomen. En mijn eerste auto was ook een Alfa Giulietta 2 liter. Dus het merk is altijd blijven hangen.
Ik heb ook wel een tijdje andere auto’s gehad zoals Honda’s. Hiervan heb ik er 3 gehad. Daarna ben ik toch weer terug naar de Alfa gegaan.

Knap je de auto’s zelf op?
Nee, ik koop ze wel in goede staat. Het onderhoud doen we wel zelf met vrienden op de zaterdag in de  garage van Peter Snoodijk.
Ik heb een keer een kapotte motor gehad, en deze hebben we met de vrienden zelf verwisseld. Zo helpen we mekaar met oldtimers.
Maar qua carrosserie, daar blijf ik liever van af.

Welk type Alfa vind je het mooist?
De Alfa Giulia. In 1962 zijn ze op de markt gekomen en diegene die ik heb is van 1971, de 2e serie. Deze zijn geroemd om hun wegligging. Ze liepen hun tijd ver voorruit, omdat de Alfa Giulia schijfremmen had en een vijf bak.
De wegligging is echt fenomenaal, nu nog steeds.

Ben je aangesloten bij een club met de Alfa Giulia?
We hebben in Zeeuws-Vlaanderen de oldtimer club CVCZV. Ik zit inmiddels ook al 9 jaar in het bestuur hiervan en beoefen de functie secretaris. Tevens ben ik ook penningmeester bij de ZEVAC. En daarnaast ben ik ook lid van de SCARB (stichting club van Alfa Romeo bezitters) Dit is een vereniging van 3000 leden.
Ik ben onlangs met de SCARB naar Italië geweest. We hebben hele mooie routes gereden, dwars door de Dolomieten. Van Duitsland naar Italië, van Italië naar Zwitserland en van Zwitserland terug naar Italië. In Italië zijn we onder andere naar het testcircuit van Stellantes  en in het  Alfa Romeo museum in Arese  geweest. Daarnaast zijn we ook op bezoek geweest bij een Zwitserse Alfa Romeo verzamelaar.

Zou je droomauto ook een Alfa Romeo zijn als je niet naar het geld moest kijken?
Dan zou mijn droomauto een AC Cobra V8 zijn. Op dit moment zijn ze onbetaalbaar.
Dat vind ik vanaf mijn jeugd al een heel mooi model. En het geluid van een V8 dat is echt geweldig.

Hoe ziet je ideale auto eruit?
Het moet sowieso een sportieve, snelle auto zijn. Ik hou van snelheid en goed bochtenwerk, dus hij moet goed op de weg liggen. We rijden nu zelf in een Mazda en daar zijn we ook wel tevreden over, maar de Alfa Stelvio blijft toch trekken.

Wat is je advies als je een oldtimer wilt kopen?
Ga niet acuut iets kopen. Bekijk de auto goed, neem iemand mee die er ook verstand van heeft. Koop niet a la minute een oldtimer, omdat je dan meestal bedrogen uitkomt.

Welk cijfer geef jezelf als autorijder?
Een 8 omdat ik de laatste 25 jaar geen ongeluk meer hebt gehad.

Auto kopen op gevoel of met de portemonnee?
Wel met gevoel maar moet wel betaalbaar zijn., ik weeg alles af.

Rijden met navigatie of de borden volgen?
Allebei.

Linkerbaan doorrijden of rechterbaan cruisen?
Linkerbaan doorrijden. Dat wordt wel steeds minder.

Zelf rijden of laten rijden?
Zelf rijden, geen twijfel over mogelijk.

Brandstof of elektrisch?
Brandstof. Dit zit helemaal in het bloed.

Klassieker of moderne auto?
Klassieker heeft wel iets, omdat we opgegroeid zijn in die tijd. Het gevoel van; zo’n auto heeft mijn vader gehad of mijn oom. Daar speelt het stukje sentiment wel mee.
Moderne auto vind ik ook wel mooi, maar dat is meer een gebruiksmiddel om van a naar b te gaan zoals op vakantie of weekendje weg.

Radio aan of radio uit?
Altijd aan. Dat is het eerste wat aan gaat. Ik draai overal muziek.

Auto door de wasstraat ja of nee?
Moderne auto wel, maar de oudjes niet. Deze worden met de hand gewassen.


Terug naar het nieuws overzicht

Laatste nieuws van AutoZeeland

26 september 2024

Introductie Kia EV3 bij Louwman Kia Goes

Kia maakt met de EV3 elektrische mobiliteit duurzamer en toegankelijker voor een nog breder publiek. Om die belofte waar te maken, beschikt de nieuwe compacte, volledig elektrische SUV van Kia over niet eerder toegepaste technologie, en biedt hij een rijbereik van maximaal 605 km* en goede (snel)laadmogelijkheden.

AutoZeeland Renault Rafale-3.jpg

26 september 2024

AutoZeelandtest van de Renault Rafale E-Tech

De nieuwe Rafale is een grote SUV Coupé en staat op hetzelfde CMF-CD platform als zijn broer, de Espace. Met een spraakmakend design en efficiënte aandrijftechnologieën wil men bij Renault nieuwe klanten winnen.

AutoZeeland Dacia-1.jpg

25 september 2024

AutoZeelandtest van de Dacia Duster Hybrid 140 Journey

Ter gelegenheid van de derde oplage van zijn loopbaan heeft de Duster de krachtige offroadstijl ontdekt en dat maakt hem een stuk attractiever. Met de nieuwe motorisering wordt hij bovendien spectaculair zuiniger.

bmw-1.jpg

19 augustus 2024

AutoZeelandtest van de BMW 530e M Sportpakket Pro

Deze 530e PHEV zou wel eens de meest perfecte versie van de nieuwe 5-serie kunnen zijn… Het is voor mij al weer lang geleden dat ik zo’n uitgebreide test kon maken. In vier dagen Kloetinge-Luzern (CH) visa versa.

Populairste automerken

AutoZeeland

Heeft u een vraag / opmerking dan kunt u gebruik maken van het contact formulier.

Bij het ontvangen van uw mail nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

Attleelaan 5 - 4571 JA Axel
T 0115 - 564 562
K.V.K. 22045974
Vestigingsnummer 000017233100